Spolek Kováři Olomouckého Kraje Spolek Kováři Olomouckého Kraje "KOK"
           

Olomoucký FORTel - druhý ročník setkání kovářů Olomouckého kraje s mezinárodní účastí

18.05. - 20.05.2018

Fort XVII. Křelov u Olomouce


Po velmi vydařeném kování na pevnůstce Fort XVII v Křelově jsme se spolu s majitelem Fortu rozhodli pro další pokračování této nové tradice na Olomoucku a uspořádali jsme další, druhý ročník. Tento festival by měl být zaměřený na prezentaci zručnosti a fortelu řemeslníků, a to nejen z Olomoucka, ale ze všech koutů a zahraničí. Hlavní myšlenkou těchto setkání je demonstrace nejen kovářství, ale i krásy a síly klasických řemesel, nějakým způsobem spojených s kovem.

Protože se akce koná na vojenském Fortu a jedná se nám o předvedení zručnosti, tedy fortelu, zvolili jsme pro tento festival název Olomoucký FORTel. Skupina třiceti kovářů předvede, jak soustředěně a fortelně vdechuje tvar a život hrubému železu a přetváří jej do ušlechtilých forem a elegantních tvarů.

rogram a průběh těchto festivalů se bude soustředit na předvedení krásy ručního, fortelného zpracování a soudobého disignu. Spojení starého s novým, klasického s moderním. Starými technikami se budou vytvářet moderní díla a se starými kováři budou spolupracovat kováři mladí, teprve začínající.

Návštěvníci mohou být v průběhu tří dnů přímými svědky zrození hodnotného díla, realizovaného společnou prací přítomných kovářů a také mohou být svědky zrození drobnějších prací. Ty někteří z přítomných mistrů realizovat samostatně v kratších časových úsecích. Mimoto si zde mohou vyzkoušet svůj fortel i návštěvníci a pod vedením mistra si zkusit vykovat svůj vlastní výkovek.

Akce se zúčastnilo celkem 19 kovářů, z toho: 11 členů spolku, 4 hostující kováři z ČR, 2 kováři ze Slovenska, 2 kováři z Itálie.

Akce byla pořádaná za podpory Statutárního města Olomouce
a
Olomouckého kraje
  Statutární město Olomouc   Olomoucký kraj

Záštitu nad akcí převzal primátor statutárního města Olomouce doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.



Autor: KOK | Publikováno: 05.06.2018

 
.

Jsme také na

www.facebook.com/kok.kovari

www.facebook.com/kok.kovari



Jsme členem Kovářského společenstva

Kovářské společenstvo


Spolupracujeme

Zámek Čechy pod Kosířem

VMO


Spolek finančně podporuje

Olomoucký kraj


Katalog
uměleckých kovářů
v České republice

Katalog uměleckých kovářů v České republice

Kontakt Zápisy Sekce pro členy  
Můj účet Zapomenuté heslo
Mapa stránek
Tento web NEPOUŽÍVÁ žádné cookies. Používáme pouze session k zabezpečení funkčnosti stránek.    |   
© 2016-2023 Bronislav Kozák