Spolek Kováři Olomouckého Kraje Spolek Kováři Olomouckého Kraje "KOK"
           

Mezinárodní kovářské setkání v Savignano sul Rubicone

10.12. - 13.12.2016

Itálie


Po delším zvažování jsme na základě aktivity Standy Přikryla a pozvání od Stefana Strady a Davida Caprili zorganizovali další výjezd za italskými kováři na Fiera di Santa Lucia. Já jsem v tu dobu byl zrovna v Itálii. Standa s Františkem Klalábem skočili do auta a absolvovali cestu dlouhou 1100Km do regionu Cesena, Cestou se samozřejmě stavili pozdravit našeho přítele Claudia Bottera a jeho syna Massimiliana a vyměnit si novinky. Já jsem do Sanignana přijel s přítelem Federicem o pár hodin později. Tématem letošní fiery bylo vykování čtyř jednomístných laveček. Projekt si vytvořili a realizovali sami Italové, my jsme měli za úkol paralelně s nimi pracovat na svých projektech.

Savignano sul Rubicone 2016

 

Pomohli jsme s instalací výstavy a se zřízením jednotlivých pracovišť na náměstíčku u kostela, kde na nás dohlížel sám velký Garibaldi. Tak jsme si pod jeho přísným dozorem při organizaci pracovišť mohli zcela nezištně pro sebe zajistit dobrou výheň i kovadlinu. Společnou práci výpravy KOK zajistil Standa a my ostatní jsme byli jeho zdatní pomocníci. Ve volných chvílích jsme mohli pomáhat druhým s jejich prací nebo kovat nějaké drobnosti jako dárky pro sponzory a organizátory akce. Vše bylo volné, velmi kamarádské, žádné soutěžení. V průběhu dne pořadatelé, návštěvníci a i sami kováři neustále nosili nějaké občerstvení v podobě svých krajových specialit. Různá domácí vína, mošty, sýry, uzené maso, salámy, výborné zákusky a prapodivné sladkosti, takže jsme měli možnost ochutnat dobroty z Toskánska, Emilia Romagna, Sicílie, Veneta, Lombardie, Abruzza a kdoví odkud ještě.

Celá akce se konala pod záštitou města, ve spolupráci s místním sirotčincem. Při sobotní společné večeři, kterou tento sirotčinec pro nás pořádal, jsme se dozvěděli, že lavečky budou umístěny pod kovaným stromem na místní zahradě. Strom byl vyrobený v minulém ročníku a je dominantním relaxačním centrem zahrady.


Co nás ale všechny dostalo, to bylo kované srdce na zdi chodby, které bylo realizované podle návrhu dětí. Skládalo se z mnoha překovaných plátů, na kterých bylo vyryto vždy po jednom slovu, které si navrhly samy děti jako slovo pro ně důležité - "důvěra", "výchova", "štěstí", "dar", "trpělivost", "možnosti".... Každé pak bylo zhotovené rukopisem a opatřeno monogramem toho dítěte, které slovo navrhlo. Náhodou vyšlo, že jedno slovo je umístěné chybně - vzhůru nohama. Je to zrovna "dolore" (bolest), ten jediný negativní výraz v celé kolekci.

I v neděli nám čas ubíhal příjemně a velice rychle a kovalo se opět až do tmy. Naše skulptura se nám podařila realizovat lépe, než jsme původně očekávali a tak jsme stihli vykovat ještě i nějaké další drobnosti. Celá akce se konala ve velmi přátelském, přímo v předvánočním duchu a všichni jsme si domů odvezli krásné zážitky. Za to patří velké poděkování hlavnímu organizátorovi celé akce Davide Caprilimu a jeho skvělé manželce. Pro Františka se Standou se jejich výlet neplánovaně protáhl, protože při příjezdu, těsně před cílem, se jim zadřelo ložisko na vodním čerpadle a museli počkat, až se místním mechanikům podaří sehnat příslušné náhradní díly a auto opravit. O všechno se opět ochotně postaral Davide, takže ten den navíc si všichni velmi pěkně užili.

 

Savignano sul Rubicone 2016

Již nyní se velmi těšíme na příští ročník, na který jsme opět zváni a věříme, že se nám zase podaří dobře reprezentovat Českou republiku a naše české kovářství.

Savignano sul Rubicone 2016

Savignano sul Rubicone 2016

 

 

Začínáme tvořit


Savignano sul Rubicone 2016

 

Savignano sul Rubicone 2016

Italové v akci


Savignano sul Rubicone 2016

Mladí musí pořád hecovat ty zkušenější mistry

 

Savignano sul Rubicone 2016

KOK v akci


Savignano sul Rubicone 2016

Seniorský koutek antického kování

 

Savignano sul Rubicone 2016

Realizační tým po předání hotového díla hlavnímu organizátorovi.


Savignano sul Rubicone 2016

Savignano sul Rubicone 2016

 

Savignano sul Rubicone 2016

Savignano sul Rubicone 2016

Standův přídavek - motýl

 

Savignano sul Rubicone 2016

Nažhavené železo je skutečně vzrušující!

 

Savignano sul Rubicone 2016

Ne, že by se točil film "Muži v růžovém". To jsme si jen všichni koupili trička vyrobená pro tuto akci. Výtěžek z prodeje šel na místní sirotčinec a nakonec většina našla odvahu se v nich i vyfotit.


Savignano sul Rubicone 2016

Kamarád Julius Caesar, s kterým jsme si potykali

Savignano sul Rubicone 2016

Řeka Rubicone

 


Autor: Jiří Baťa, KOK | Publikováno: 08.01.2017

 
.

Jsme také na

www.facebook.com/kok.kovari

www.facebook.com/kok.kovari



Jsme členem Kovářského společenstva

Kovářské společenstvo


Spolupracujeme

Zámek Čechy pod Kosířem

VMO


Spolek finančně podporuje

Olomoucký kraj


Katalog
uměleckých kovářů
v České republice

Katalog uměleckých kovářů v České republice

Kontakt Zápisy Sekce pro členy  
Můj účet Zapomenuté heslo
Mapa stránek
Tento web NEPOUŽÍVÁ žádné cookies. Používáme pouze session k zabezpečení funkčnosti stránek.    |   
© 2016-2023 Bronislav Kozák