Spolek Kováři Olomouckého Kraje Spolek Kováři Olomouckého Kraje "KOK"
           

Setkání s kováři KOK

12.10.2019

Fort XVII. Křelov u Olomouce


Nultý ročník akce "Setkání s Kováři Olomouckého Kraje 2019" proběhl v sobotu 12.10.2019 v areálu Fortu XVII v Křelově u Olomouce. Na rozdíl od jarního FORTelu nebyla tato akce zaměřena na širokou veřejnost, cílila spíše na vážnější zájemce o řemeslo a podnícení zájmu mladých o kovařinu. Díky volnějšímu programu tak měli návštěvníci i učni kovářských učilišť možnost sledovat zkušené mistry nejen při práci, ale také si s nimi o jejich kumštu více popovídat a vyměnit si zkušenosti.

Počasí venkovní akci přálo a tak mohly na dvě desítky kovářů pracovat na společném díle, jímž byl stojan na kola. Ten vznikal pod vedením Martina Pektora, který byl zároveň autorem návrhu.

Velmi potěšující byla účast čtyř učňů ze školy v Heřmanicích, kteří přijeli i s mistrem. Na akci vyrobili kovaný svícen, který věnovali do stálé kovářské galerie, kterou hodlá spolek zřídit přímo v prostorách fortu. Mimo plán se navíc podařilo zorganizovat pro učně i krátkou exkurzi do dílny bratří Stawaritschů v Kostelci na Hané. Mladí kováři z Luhačovic sice z důvodu onemocnění mistrů a některých žáků nedorazili, ale přislíbili účast na příští rok. Už v průběhu příprav i na samotné akci se projevili zájem pedagogové dalších dvou škol, takže pokud vše dobře dopadne, měli by se příští rok na fortu objevit žáci nejen z Heřmanic a Luhačovic, ale také z Olomouce a Prahy.

"Myslím, že to pro naše učně byla velká zkušenost. Každé takové setkání pro ně znamená inspiraci posun někam dál. Díky této zkušenosti budou příští rok reprezentovat naši školu i Olomoucký kraj jako jejího zřizovatele daleko lépe a s větší jistotou," zhodnotil přínos akce pro učně mistr Marek Frančiak ze Střední školy gastronomie a farmářství v Jeseníku.

Olomoucký kraj

Akce byla také pěkným zakončením sezóny kovářských festivalů.

Patří za ni zvláštní poděkování také Olomouckému kraji, který ji finančně podpořil.

Více fotografií naleznete na našich Facebookových stránkách https://www.facebook.com/kok.kovari/



Autor: KOK | Publikováno: 18.10.2019

 
.

Jsme také na

www.facebook.com/kok.kovari

www.facebook.com/kok.kovari



Jsme členem Kovářského společenstva

Kovářské společenstvo


Spolupracujeme

Zámek Čechy pod Kosířem

VMO


Spolek finančně podporuje

Olomoucký kraj


Katalog
uměleckých kovářů
v České republice

Katalog uměleckých kovářů v České republice

Kontakt Zápisy Sekce pro členy  
Můj účet Zapomenuté heslo
Mapa stránek
Tento web NEPOUŽÍVÁ žádné cookies. Používáme pouze session k zabezpečení funkčnosti stránek.    |   
© 2016-2023 Bronislav Kozák