Spolek Kováři Olomouckého Kraje Spolek Kováři Olomouckého Kraje "KOK"
           

Druhý ročník Setkání s kováři KOK a Dny kovářského řemesla

03.10. - 04.10.2020

Fort XVII. Křelov u Olomouce


První říjnový víkend patřila stará fortová pevnost v Křelově u Olomouce opět kovářům. Spolek Kováři Olomouckého kraje zde uspořádal druhý ročník setkání s mistry černého řemesla cílené zejména na učně. Organizátorům se s vynaložením velkého úsilí podařilo dodržet všechna hygienická nařízení, takže akce nakonec mohla proběhnout, byť ne zcela v plánovaném rozsahu.

Z pozvaných škol, které přislíbily svou účast, se zúčastnila jen škola z Olomouce, luhačovičtí, pražští, brněnští i heřmaničtí byli nakonec z různých důvodů nuceni se omluvit. Naopak se mezi návštěvníky objevili i lidé z jiných škol, Štěpán Pavlas z akademie ve Světlé nad Sázavou a student 3.ročníku SOŠ Luhačovice Petr Merčák, kteří se aktivně zapojili do tvorby společného díla. Tím byl kovaný stojan na čtyři kola. Kromě něj vznikla samozřejmě i řada individuálních prací.

Z kovářů nás mimo jiných navštívili Ivo Rudolf, Radek Medřický, Terry Daniels (angličan dlouhodobě žijící v ČR), Jan Hejer, Vladimír Čermák, Jan Habáň, Adam Stolarik, Matěj Bureš, nebo výrobce kroužkových zbrojí Miroslav Krédl z Havlíčkové Borové. Někteří z nich se o svůj um podělili i u kovadlin. Dorazili i hosté z Kovářského společenstva: Milan Michna, Stanislav Sedlák, Tomáš Blažíček. Přišla i řada těch, kteří se učili u členů KOK. Učni si s mistry vyměnili kontakty, při odpočinku mezi kováním se domlouvaly možnosti spolupráce či praxe v dílnách.

Přes všechna omezení se nakonec akce zúčastnilo celkem asi 350 lidí. Úspěchem je tedy za daných okolností nejen počet, ale i to, že bez výjimky všichni se chovali ukázněně a ohleduplně vzhledem k současné situaci. Sobotní větrné, ale slunečné počasí návštěvnosti přálo a někteří přišli i v neděli navzdory dešti. Akce tedy nakonec po všech stránkách splnila svůj účel a doufáme, že prokáže svou životaschopnosti v příštích letech za normálních podmínek.

Děkujeme všem návštěvníkům, kteří se přišli podívat na naše řemeslo, a tím podpořili činnost a smysluplnost našeho spolku. Těšíme se na shledání s vámi při příštím ročníku.




Akce byla pořádaná za podpory: Statutárního města Olomouce   Olomouckého kraje
  Statutární město Olomouc   Olomoucký kraj

  Kovářského společenstva   Fortu XVII. Křelov
  Kovářské společenstvo   Fort Křelov


Autor: KOK | Publikováno: 08.10.2020

 
.

Jsme také na

www.facebook.com/kok.kovari

www.facebook.com/kok.kovari



Jsme členem Kovářského společenstva

Kovářské společenstvo


Spolupracujeme

Zámek Čechy pod Kosířem

VMO


Spolek finančně podporuje

Olomoucký kraj


Katalog
uměleckých kovářů
v České republice

Katalog uměleckých kovářů v České republice

Kontakt Zápisy Sekce pro členy  
Můj účet Zapomenuté heslo
Mapa stránek
Tento web NEPOUŽÍVÁ žádné cookies. Používáme pouze session k zabezpečení funkčnosti stránek.    |   
© 2016-2023 Bronislav Kozák