Spolek Kováři Olomouckého Kraje Spolek Kováři Olomouckého Kraje "KOK"
           

První ročník setkání kovářů Olomouckého kraje

27.05. - 28.05.2017

Fort XVII., Křelov u Olomouce


Fort XVII 2017

 

Po delším snažení a po mnoha velmi živých debatách se našemu spolku Kováři Olomouckého kraje nakonec podařilo uskutečnit první společné kování. Naše idea je taková, že se alespoň jednou do roka musíme sejít a vytvořit nějaké hodnotné, společně vyrobené, nadstandardní a samozřejmě že kované dílo. Na jeho realizaci se budou podílet všichni členové spolku - staří, zkušení kováři společně s mladými a začínajícími kolegy, kováři i nekováři.

Toto naše snažení vyplývá z touhy propagovat, udržet a nadále i rozvíjet kovářské řemeslo v co nejvyšší čistotě a kvalitě a předvádět veřejnosti, co všechno je společně možné z nepoddajného kovu vytvořit. Chtěli bychom se soustředit na předvedení celého zrodu díla, a to především v moderním, dnešním pojetí návrhu, důrazem na tradiční postupy a kvalitním zpracování kovu. Naše vzájemná spolupráce mezi členy spolku je založená na otevřenosti a společné debatě, takže všichni jeho členové se podle svých možností musí podílet jak na tvorbě návrhu, tak i na jeho realizaci.

Po delším snažení a po mnoha velmi živých debatách se našemu spolku Kováři Olomouckého kraje nakonec podařilo uskutečnit první společné kování. Naše idea je taková, že se alespoň jednou do roka musíme sejít a vytvořit nějaké hodnotné, společně vyrobené, nadstandardní a samozřejmě že kované dílo.

Na jeho realizaci se budou podílet všichni členové spolku - staří, zkušení kováři společně s mladými a začínajícími kolegy, kováři i nekováři.

Pro náš první ročník jsme si dali za úkol vytvořit kovaný vývěsní štít pro FORT XVII v Křelově, jehož vstřícný majitel nám velmi ochotně nabídl spolupráci a využití tohoto krásného, historického prostředí pro pořádání akce. Na tvorbě návrhu má letos největší zásluhu Standa Přikryl, který se následně také velmi výrazně zasloužil o zdárnou realizaci tohoto společného projektu. Je ovšem potřeba vyjádřit ohromný obdiv a úctu všem zúčastněným členům spolku olomouckých kovářů a samozřejmě i všem jejich zúčastněným příznivcům, díky jejichž nasazení, šikovnosti a vůli se celé tento vskutku ojedinělý počin podařilo dovést až do zdárného konce.

Těmito veřejnými setkáními chceme přiblížit krásu a sílu kovářského řemesla všem, kteří nemají jinou možnost se s ním osobně někde jinde seznámit. Proto je pár výhní vždy vyčleněno pro odvážné zájemce z řad dospělých a samozřejmě i pro zvídavé děti. Většina lidí je po vykování svého prvního výkovku překvapena, jak těžké je vytvořit třeba jen obyčejný hřebík.

Jsme velmi rádi, že nás svou účastí na našem prvním ročníku poctili také naši kolegové z Itálie a podpořit nás na Moravu přišli i kovářští mistři z Čech a Slovenska. Velmi si toho vážíme a věříme, že příští rok tuto akci, která letos na Olomoucku založila novou tradici živé ukázky kovářského řemesla, znovu úspěšně zopakujeme. Budeme se snažit, aby následné akce byly stále lepší a lepší a kovářské řemeslo si znovu získá respekt a úctu, která mu bezesporu právem náleží.



Autor: KOK | Publikováno: 03.06.2017

 
.

Jsme také na

www.facebook.com/kok.kovari

www.facebook.com/kok.kovari



Jsme členem Kovářského společenstva

Kovářské společenstvo


Spolupracujeme

Zámek Čechy pod Kosířem

VMO


Spolek finančně podporuje

Olomoucký kraj


Katalog
uměleckých kovářů
v České republice

Katalog uměleckých kovářů v České republice

Kontakt Zápisy Sekce pro členy  
Můj účet Zapomenuté heslo
Mapa stránek
Tento web NEPOUŽÍVÁ žádné cookies. Používáme pouze session k zabezpečení funkčnosti stránek.    |   
© 2016-2023 Bronislav Kozák